Ugrás a tartalomra

A megbékélés ajándéka

2024. február 21. szerda
Karsay Ferenc polgármester olvasott igét a református templomban
A megbékélés ajándéka

A reménység jegyében tartott istentiszteletet Szász Lajos lelkipásztor február 4-én a budafoki református templomban.

– Az apostol szavaival élve: kegyelem nektek és békesség Istentől – köszöntötte a református gyülekezet tagjait a lelkész, aki az istentiszteleten a reményről beszélt. „A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak!” – idézte a Rómaikhoz írt levél 12. fejezet, 12. versét, az egyetlen mondatban szorosan összekapcsolódó három tanítást, amelyek együtt irányítják életünket.

A templomban száznál többen gyűltek össze, hogy meghallgassák Isten hozzájuk szóló, személyes üzenetét, az Isten igéjét, amelyet a gyülekezet egyik tagja, Karsay Ferenc polgármester olvasott fel a Bibliából.

„Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által. Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk, és dicsekszünk azzal a reménységgel is, hogy részesülünk az Isten dicsőségében. De nemcsak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által. Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus értünk, istentelenekért. Hiszen még az igazért is aligha halna meg valaki, bár a jóért talán még vállalja valaki a halált. Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk. Ha tehát már most megigazított minket az ő vére által, még inkább meg fog menteni minket a haragtól. Mert ha akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltetett minket az Isten önmagával Fia halála által, akkor miután megbékéltettünk, még inkább üdvözíteni fog élete által. Sőt, ezen kívül még dicsekszünk is az Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által, aki által részesültünk a megbékélés ajándékában” – idézte a Rómaiakhoz írt levél 5. fejezetéből az első tizenegy verset Karsay Ferenc polgármester.

Tamás Angéla